Hijyen

İş kazaları ve meslek hastalıkları önlenebilir durumlardır. Bu konu, iş yeri sağlığı ve güvenliği konusunun temelini; kişisel faktörler ise ana hedefi oluşturmaktadır. Hijyen; sağlıklı bir yaşam için yapılan faaliyetlerin ve alınan önlemlerin tümüdür. Orijini fransızca bir kelimedir. 

Hijyen eğitimi ailede başlar, okul çağında gelişir. Hijyenin temeli el yıkamaktır. Çalışmalar, sadece el yıkamak ile pek çok hastalığın ortaya çıkmasını engellediğini göstermiştir. Başta kişinin kendi sağlığı olmak üzere, başkalarının da sağlığını korumanın en önemli aracı temizliktir. Sadece beden temizliği değil, kullanılan her şeyi ve her ortamı temiz tutmak da temiz olmanın gereğidir. 

İş yerinde uygun hijyen için:

  • Laboratuvarlarda, soyunma odalarında, tuvaletlerde yiyecek içecek bulundurmayın.

  • Ellerinizi düzenli olarak yıkayın. Kimyasallara maruz kalıyorsanız, bu işlemi önerilen kimyevi madde çözücüler ile de tekrarlayın.

  • İşinize uygun elbise ve (gerekiyorsa) iş güvenliği ayakkabı tercih edin.

  • Günlük elbisenizi ve iş yeri kıyafetlerinizi karıştırmayın.

  • Kimyevi maddelerle kirlenen kıyafetlerinizi diğer çamaşırlarınızdan ayrı olarak yıkayın.

  • Çalışırken, koruyucu aparatları (maske, gözlük, eldiven, vb) sürekli ve uygun olarak kullanın.

  • Düzgün beslenin, periyodik olarak egzersiz yapın.

  • İshal, grip, vb bulaşıcı hastalığı olan çalışanların durumlarını iş yeri hekimine bildirmesi önerilir.

  • İşe başlarken, işi sonlandırdıktan sonra, tuvalet kullanımı öncesi ve sonrasında mutlaka ellerinizi yıkayın.

  • Çözücüler, tiner, makine yağı gibi kimyasalları ellerinizi temizlemek için kullanmayın.